Mijn mobiele telefoons

Vandaag zat ik me weer eens te bedenken welke mobiele telefoons ik in 17 jaar tijd eigenlijk allemaal heb gehad. Nu zijn dat er op zich niet zoveel (ik heb net een maand mijn achtste telefoon), maar het is wel grappig de specs in een overzicht te zetten en zo alles te vergelijken.

KPN Pocketline Swing 200

Mijn eerste mobiele telefoon was een KPN Pocketline Swing 200 (in het paars, maar die afbeelding had ik niet). Een klein model koelkast. Hoewel het toestel niet de grootste telefoon is die ik heb gehad was deze toch aan de aardig grote kant. Met maximaal 2 uur bellen en een uitschuifbare antenne was het toch heel wat toen ik op de middelbare school zo’n telefoon had.

Siemens m35i

En in mei/juni 2001 had de Postbank (nu: ING) een actie waarbij mensen die ƒ 1000,- stortten op de spaarrekening een Siemens m35i (ter waarde van ƒ 250,-) kregen. De eerste 500.000 mensen1 die meededen kregen de telefoon gratis. Je kon ermee WAPpen (niet Whappen, dat doen we nu), bellen en sms’en. De start van het elektronisch bankieren, toen m-bankieren, had zijn aanvang genomen. En mensen, wat was dat ding stevig. Als de telefoon viel stuiterde het gewoon verder. Geen last van brekende glasplaten.

Samsung SHG-A800

Ja, ook ik heb meegedaan met de rage van de inklapbare telefoons. Deze inklapbare telefoon maakte door de inklapbaarheid dat het ook het kleinste telefoontje was dat ik ooit heb gehad. Dat toestel heb ik toch wel het langste in gebruik gehad van alle telefoons die ik heb gehad. Ik denk dat ik er zo’n 5 jaar mee heb rondgelopen. Het kleurrijke lampje aan de voorzijde was wel mijn favoriet en het tweede scherm was handig om te kijken wat er speelde.

HTC P4350

Na de simpele telefoons stapte ik over naar de HTC P4350 met uitschuifbaar toetsenbord. Geen T9 meer, maar snel complete teksten typen. Met deze telefoon ging ik ook de digitale agenda gebruiken. Het enige nadeel was dat het toestel op Windows Mobile2 draaide. Dat liep met enige regelmaat vast. Oh ja, en ik had een stylus bij deze telefoon. Het scherm was nog niet zo groot (240 x 320 pixels), dus met een stylus waren de knopjes beter te raken dan met je vingers. Vaak kreeg ik de vraag of anderen de telefoon mochten overnemen als ik een nieuwe telefoon zou aanschaffen.

iPhone 4

De iPhone had ondertussen ook behoorlijk aan populariteit gewonnen. Ik had al wat geoefend met de iPod Touch, dus ik vond het tijd om over te stappen op een toestel wat qua touchbediening een stuk makkelijker werkte. De iPhone 4 was daarbij een prima optie. iOS was makkelijk in gebruik en het toestel werkte prima. En het was sneller dan de HTC. In vergelijking met mijn huidige telefoon vind ik trouwens deze iPhone 4 nu wel erg aan de kleine kant aandoen met zijn schermdiagonaal van 3,5 inch.

iPhone 5

Ik was danig verknocht aan de iPhone dat ik ook de iPhone 5 heb gehad. Een fijne telefoon, mooi uiterlijk en iets groter dan de iPhone 4. Het scherm was helderder en ik kon hiermee ook op 4G. Het nadeel was dat mijn provider dat pas later aanbood.

Samsung Galaxy S5 Plus

De iPhone begon me toch wat te vervelen. Erg veel opties om je telefoon te customizen waren er niet. iOS is wat dat betreft een erg gesloten systeem. Android was ondertussen behoorlijk populair en heeft veel meer mogelijkheden. Ik stond voor de keuze om een nieuw toestel te kiezen: de iPhone 6 of een Androidtoestel3. Er werden genoeg keuzes geopperd door vrienden.

Ik had echt spijt toen ik van iPhone over ging naar Samsung. iPhone kan meer gaat minder snel kapot en werkt makkelijker.

Uiteindelijk was het een Samsung Galaxy S5 Plus geworden. Op zich was de Plus wel fijn, want 4G+ en snel, maar helaas was mijn provider erg traag met het uitrollen van de updates van Android voor deze telefoon. Dat de telefoon soms was traag was en vastliep bleek uiteindelijk te liggen aan de SD-kaart die ik had. Helaas kon de Samsungshell er niet zo goed mee omgaan. Het toestel heb ik 1,5 jaar gehad, wat voor mijn doen toch wat kort is.

Android is geen optie… Heb het geprobeerd maar krijg je spijt van.

Aan de andere kant vond ik de customizability van Android een verlichting ten opzichte van iOS. Wat dat betreft heb ik geen spijt gehad van de overstap naar Android.

Google Huawei Nexus 6P

Het trage werken van de Samsung Galaxy S5 Plus en het gegeven dat ik na een jaar in mijn abonnement een nieuw toestel mocht uitzoeken had mij ertoe gezet op zoek te gaan naar een nieuw toestel. De keuze viel uiteindelijk toch op de Google Nexus 6P, maar deze was niet in het assortiment van mijn provider te vinden. Hoe ik er dan toch aan gekomen ben kun je hier lezen. Het toestel is snel, heeft altijd de laatste updates van Android, heeft geen shell van de toestelfabrikant en de provider en werkt als een zonnetje. Het toestel heeft een groot scherm, een erg goede batterijduur, ook 4G+ en een fijne resolutie. Tot nu toe heb ik daar echt geen spijt van.

Statistieken en cijfertjes

Na de hele geschiedenis ook nog even een paar stastistieken en cijfertjes.

 • De accucapaciteit is van 580 mAh toegenomen tot 3450 mAh, een stijging van 494,8%.
 • Het gewicht heeft nogal gefluctueerd:
  • Pocketline Swing 200: 160 gram;
  • Siemens m35i: 125 gram;
  • Samsung SGH-A800: 68 gram;
  • HTC P4350: 168 gram;
  • iPhone 4: 137 gram;
  • iPhone 5: 112 gram;
  • Samsung Galaxy S5 Plus: 145 gram;
  • Google Nexus 6P: 178 gram.
 • De afmetingen zijn ook veranderd. Tussen het eerste en het laatste toestel is de lengte met 19,8% toegenomen, de breedte met 44,1% toegenomen en de hoogte met 70,8% afgenomen. Dat is trouwens niet zo verbazingwekkend. De oudere modellen hadden nog geen touchscreen. Dus tot en met de SGH-A800 zijn de afmetingen afgenomen. Daarna stapte ik over op de touch screens. Die worden steeds groter.
 • De schermdiagonalen van de touch screens name ook toe:
  • HTC P4350: 2,8 inch;
  • iPhone 4: 3,5 inch;
  • iPhone 5: 4 inch;
  • Samsung Galaxy S5 Plus: 5,1 inch;
  • Google Nexus 6P: 5,7 inch.

Bronnen:

1 Computable 09-04-2001
2 Windows Mobile 5.0
3 Facebookdiscussie

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*