Hoe zwaar is een wolk?

Laatst zat ik me in de auto eens af te vragen hoe zwaar een wolk nou eigenlijk is. Je kunt weleens letterlijk in de wolken zijn met een vliegtuig of tijdens mist, maar dan merk je eigenlijk niets van het gewicht van een wolk.

Dus ik ben het maar eens gaan nazoeken. Wolken bestaan uit hele kleine waterdruppeltjes, maar ook hele kleine waterdruppeltjes hebben een gewicht. Nu blijkt een cumulus (of stapelwolk) 0,5 gram per kubieke meter te wegen. Dat is ongeveer een hoeveelheid water ter grootte van een knikker. Voor andere wolken kan het gewicht hoger zijn.

Een gemiddelde cumulus is ongeveer een kubus van 1 km3 groot. Omgerekend komt het dan op 500.000 kilo aan water uit wat zich in een wolk boven je hoofd begeeft. Dat is toch best wel veel.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*