Vandaag, 11 jaar geleden

Ja, vandaag, 11 jaar geleden, toen maakte ik mijn eerste vliegreis en dan ook meteen eentje van zo’n 7500km. De reis ging naar Curaçao, als studiereis van de rechtenfaculteit van de Universiteit van Tilburg. Een achtdaagse studiereis met 26 studenten.

Ik zat vanavond weer eens de dvd te bekijken die ik 11 jaar geleden heb gemaakt, de dvd met alle ruim 1500 foto’s en de weblog die ik toen heb bijgehouden. Een stukje uit de blog van toen:

Daarna hebben we een strafzitting bijgewoond. De rechter had de zaak heropend om een getuige te kunnen horen. Deze getuige is de half-broer van de verdachte. Omdat de getuige alleen Papiaments spreekt was er een tolk bij (de zittingen worden namelijk in het Nederlands gehouden). In eerste instantie begreep de getuige niet wat de rechter bedoelde met het verschoningsrecht. Dat wil zeggen dat de getuige vooraf kan zeggen of hij wel of niet wil antwoorden op de vragen die de rechter zal stellen. Als hij zegt dat hij wel wil antwoorden, dan moet hij de waarheid vertellen. Mocht later blijken dat zijn antwoorden onjuist zijn, dan kan hij vervolgd worden voor meineed. De getuige in deze zaak zat al vast voor een strafbaar feit en de rechter had door dat hij de vraag over het verschoningsrecht niet had begrepen. Vanuit oogpunt van de rechtspositie van de getuige heeft de rechter de advocaat van de getuige uit zijn eigen strafzaak naar het Hof laten komen om daar de getuige te informeren over zijn rechtspositie. Daarom werd de zitting 5 minuten geschorst, wat uiteindelijk neerkwam op ongeveer 15 tot 20 minuten. Na hervatting beriep de getuige zich op het verschoningsrecht, omdat het zijn (half-)broer was waartegen hij zou moeten getuigen. Daarna constateerde de rechter dat de raadsman van de verdachte ook niet aanwezig was. Deze werd daarna door de medewerkers ‘gezocht’. Later bleek dat hij bij de rechter-commissaris was. Nadat de verdachte was ingelicht over wat er tijdens het getuigenverhoor had afgespeeld (de verdachte was er niet bij aanwezig), werd de zitting geschorst.

En natuurlijk tijdens het lezen genieten van de muziek die we toen afspeelden:

Eigenlijk zouden we eens een reünie moeten organiseren met het reisgezelschap van toen. Om te kijken waar we allemaal terechtgekomen zijn en hoe het ons vergaat.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*