Radio Kootwijk

© Google Street View

Tja, en hoe werkt het brein van Rob dan? Ik ben spontaan al een uur aan het lezen over de Nederlandse geschiedenis. En dat alleen omdat ik op Facebook in mijn timeline een foto voorbij zag komen van een markant gebouw dat ik niet kende. Een beetje speurwerk later kwam ik erachter dat het Radio Kootwijk was, een oud zendstation voor een telegrafieverbinding met Nederlands Oost Indië, van de toenmalige P&T. Gebouwd in 1918 en in gebruik tot en met 1998.

© Google Maps

Nu blijkt Radio Kootwijk niet alleen een zendstation te zijn, maar dat er ook nog een dorp bij gebouwd is. Eind jaren ’20 woonden er zo’n 200 mensen. In die tijd was de dichtstbijzijnde plaats zo’n 10km verderop. Over rustig wonen gesproken…

De masten waren trouwens zo’n 212 meter hoog. Daartussen werden koperen kabels gespannen die de antenne vormden. Het hoofdgebouw (Gebouw A) huisvestte het radiostation. Opvallend detail is dat dit hoofdgebouw is gebouwd in de vorm van een sfinx.

De zes masten

In de jaren ’60 werd radiotelefonie- en telegrafieverkeer via zeekabels en later via satelliet afgehandeld. Radio Kootwijk handelde onder de naam Scheveningen Radio (jawel, op de Veluwe) het radio- en telegrafieverkeer met schepen af. Toen ook dat verkeer via de satelliet verliep werd op 31 december 1998 het zendstation uitgeschakeld.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*